Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Perihan Adun, 25-26 Ağustos 2025 tarihlerinde Romanya’nın İAŞİ kentinde düzenlenen 17. International Conference on Theory and Application of Fuzzy Systems, Soft Computing and AI tools (ICAFS 2025) konferansına katıldı.
Dr. Adun, “Comparison of Central Tendency Theorem and Fuzzy AHP-TOPSIS Method in Sensory Evaluation of Turkish Delight” başlıklı sözlü bildiriyi sunarak, lokum örneklerinin duyusal kalite özelliklerini fuzzy AHP ve TOPSIS yöntemleriyle değerlendirdi. Çalışmada, ağızda his (mouthfeel) en etkili, renk ise en az etkili özellik olarak belirlendi. Sonuçlar, Çift Kavrulmuş Antep Fıstıklı Lokum’un en yüksek kabul gördüğünü, ardından sütlü, havuçlu, bergamot ve gül lokumlarının geldiğini gösterdi.
İki yılda bir düzenlenen Konferans, fuzzy sistemler, soft computing ve yapay zeka araçlarının uygulamalarında güncel bilgi ve deneyim paylaşımı amacıyla bilim insanları, mühendisler ve uygulayıcıları bir araya getirdi ve hem yüz yüze hem online katılıma imkân tanıdı.
*SDG 2, SDG 9 , SDG 12 ile uyumludur.