Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünden, Yrd.Doç.Dr. Perihan Adun Üniversitemizi temsilen Kıbrıs Türk Sanayi Odasında düzenlenen 16 Ekim Dünya Gıda Günü Etkinliğinde, “Gıda Güvenliği-Tek Sağlık” ve “Gıda Ambalajlamada İnovatif Yaklaşımlar” konulu seminere katıldı.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası  ile Gıda Mühendisleri Odası, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla “Gıda Güvenliği-Tek Sağlık” ve “Gıda Ambalajlamada İnovatif Yaklaşımlar” konulu seminerde buluştu.

İki oturum olarak düzenlenen seminerde, Yakın Doğu Üniversitesi Gıda Mühendisiliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Perihan Adun “Gıda Güvenliği-Tek Sağlık” üzerine yaptığı konuşmasının ardından ,Sakarya Üniversitesi Gıda Mühensiliği Bölümünden katılan Prof. Dr. Zehra Ayhan ise “Gıda Ambalajlamada İnovatif Yaklaşımlar” kousunu irdeledi. Seminer, soru-cevap kısmının ardından plaket takdimiyle sona erdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm başkanı Yrd.Doç.Dr. Perihan Adun, insan, hayvan ve çevre sağlığını entegre eden “Tek Gezegen, Tek Sağlık” yaklaşımıyla dikkat çeken bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda, insan sağlığının ekosistemlerle olan bağlantısına ve gıda güvenliğinin önemine vurgu yaptı.

Ayrıca ,temel insan haklarından biri olan güvenli ve yeterli gıdaya erişimin, yalnızca sağlık açısından değil, sürdürülebilir kalkınma ve biyoçeşitliliğin korunması için de kritik olduğunu belirtti. Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi’ne atıfta bulunarak, gıdanın hava ve sudan sonra en temel insan ihtiyacı olduğunu ifade etti. Ayrıca, sunumunda küresel açlık, iklim değişikliği ve zoonotik hastalıkların (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) yayılmasındaki artış gibi küresel sağlık tehditlerine dikkat çekti.

Yr.Doç.Dr. Adun’un vurguladığı “Tek Sağlık” konsepti, yalnızca insan sağlığını değil, hayvanların ve bitkilerin sağlığını da optimize eden entegre bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımın, küresel salgınların önlenmesinde, gıda güvenliğinin sağlanmasında ve biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli bir rol oynadığına değindi.

Son olarak,  bilim ve sanatın bir kuşun iki kanadı gibi olduğunu belirterek, bu iki kanadı kullanabilen toplumların özgürlüğe ulaşabileceğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genel Sekreteri Erçin Tekakpınar ise  , “Gıda ile ilgili olarak bu seminerin sonucunda neleri ön plana çıkarabiliriz, neleri tartışabiliriz? O noktalarda durmak istiyorum.” dedi.Gıda ve içecek sektöründe uluslararası standartlara sahip 40’dan fazla firmanın, başta Türkiye olmak üzere 18 farklı ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Tekakpınar, tarım ve sanayi sektörleri arasında güçlü işbirlikleri kurup inovasyonu teşvik ederek, teknolojik alt yapıyı güçlendirip çevresel sürdürülebirlik ilkesi doğrultusunda yeni üretim tekniklerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.
Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Beste Oymen, bugün Dünya Gıda Günü’nü kutlamak ve gıdanın hayattaki önemini bir kez daha vurgulamak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Gika-KOOP Başkanı İçim Çağıner Kavuklu ise , bugün Dünya Gıda Günü vesilesiyle bir araya gelmekten büyük bir onur duyduğunu dile getirdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hüseyin Çavuş da,Seminerdeki konuşmalarda sürdürülebilir tarımdan, gıda güvenliğinden ve israftan bahsedildiğini ifade eden Çavuş, tüm bunların önemli olduğunu belirtti.