Ders/Program Bilgi Paketi
Kazanılan Derece

Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Gıda Mühendisliği Lisans Diploması verilir.

Yeterlilik Düzeyi

Bu bir lisans programıdır.

Programa Kabul Şartları

Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen düzenlemeler çerçevesinde bu lisans programına öğrenci kabulü, YKS adı verilen üniversite giriş sınavı ile yapılmaktadır. Öğrencilerin akademik program tercihlerini bildirmelerinin ardından Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), öğrencileri ÖSYS'den aldıkları puana göre ilgili programa yerleştirir.

Uluslararası öğrenciler bu lisans programına girdikleri SAT, ACT vb. uluslararası sınavlardan birinin puanına veya lise diploma puanlarına göre kabul edilirler.

Değişim öğrencisi kabulü, YDÜ ve partner (paydaş) üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalarla belirlenen şartlara göre yapılır.

Misafir öğrenciler, ilgili akademik birimin onayı ile bu programda yer alan derslere kayıt olabilirler. Ayrıca, YDÜ'de eğitim dili İngilizce olduğu için İngilizce dil seviyelerini kanıtlamaları gerekmektedir.

Mezuniyet Koşulları ve Kurallar

Bu lisans programında öğrenim gören öğrencilerin mezun olabilmeleri için Ağırlıklı Genel Not Ortalamasının (GNO) 2.00/4.00'den az olmaması ve programdaki tüm dersleri en az DD/S harf notu ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Mezuniyet için gerekli minimum AKTS kredisi 240'dır. Ayrıca öğrencilerin zorunlu stajlarını belirli bir süre ve nitelikte tamamlamaları zorunludur.

Önceki Öğrenimlerin Tanınması ve Değerlendirilmesi

Yakın Doğu Üniversitesi'nde tam zamanlı öğrenciler bazı derslerden ilgili yönetmelik çerçevesinde muaf tutulabilmektedir. Daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda alınan dersin içeriği YDÜ'de verilen dersle eşdeğer ise, ders içeriği değerlendirildikten sonra ilgili fakülte/enstitü onayı ile öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Programın Bilgileri

Öğrencilerine gıda bilimi ve teknolojisi alanında evrensel değerler ışığında, etik ilkelere bağlı, inovatif, derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermek suretiyle sorgulayan ve kendini geliştiren, üstün nitelikli gıda mühendisleri yetiştirmek ve böylece gıda güvenliği ve gıda güvencesinin sürdürülmesi için gıda endüstrisinin gelişimine yön vermek, üstün nitelikli araştırma projeleri ve bilimsel yayınları ile gıda mühendisliği literatürüne katkıda bulunmaktır.

Program Kazanımları
  1. Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli altyapıya sahiptir.
  2. Matematik, fen bilimleri ve kendi alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik çözümleri için beraber kullanır, mühendislik problemlerini tanımlar, çözer, uygun analitik yöntemler geliştirir. Mühendislik çözüm ve uygulamalarının toplumsal boyuttaki etkilerinin bilincinde olur, girişimcilik, yenilikçilik ve çağın sorunları hakkında bilgiye sahiptir.
  3. Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir, güncel teknolojik gelişmelere paralel sorunları tanımlar, analiz eder, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
  4. Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar.
  5. Deney tasarlar, deney yapar, veri toplar sonuçları analiz eder ve yorumlar, uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer.
  6. Bilgiye erişir ve bu amaçla kaynak araştırması yapar, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanır.
  7. Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
  8. Teknik resim kullanarak iletişim kurar.
  9. Mesleki sorumluluk ve proje yönetimi konusunda bilinç ve farkındalığa sahiptir.
  10. Bir sistemi, sistem bileşenini ya da süreci analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlar; bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygular.
  11. Etik davranış, mesleki ve etik sorumluluğun bilincinde olmak; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olmak.
  12. İkinci bir yabancı dili orta düzeyde akıcılıkla, etkin bir şekilde konuşabilmek
  13. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini tanımak; bilgiye erişebilmek, bilim ve teknolojideki gelişmelerden haberdar olabilmek; insanlık tarihi boyunca edinilen bilgileri Gıda Mühendisliği ile ilişkilendirebilme.
Ders ve Program Kazanımları İlişkisi
Mezunlar İçin İş Olanakları

Gıda Mühendisliği Bölümü mezunlarımızın gıda ve yardımcı madde üreten fabrikaların, üretim, dağıtım, satış, pazarlama, satın alma ve kalite kontrol departmanlarında, süpermarketlerin gıda üretim ve gıda kontrol bölümlerinde, gıda kontrol yapan kurumlarda gıda mühendisi, gıda kalite ve güvenliği denetçisi olarak, yemekhanelerde, pastahanelerde ve benzeri gıda üreten şirketlerde yada eğitim kurumları gibi günlük yemek hazırlayan, alan ve sunan kurumların gıda ile ilgili bölümlerinde gıda kalite kontrol sorumlusu olarak, gıda malzemesi ambalajlayan şirketlerde,Tarım ve Köy İşleri ile Sağlık Bakanlıklarında, karar alıcı mevkilerde mühendis yada araştırcı, kanun yapıcı ve gıda denetim sorumlusu olarak, gıda üzerine eğitim veren eğitim kurumlarında eğitimci olarak iş bulmaları mümkündür.

Lisansüstü Programlara Erişim

Bu programdan mezun olan öğrenciler lisansüstü programlara başvurabilirler.

Üniversite Genelinde Verilen Dersler
Ders Yapısı ve Krediler Tablosu
Ek Bilgiler

Mezun olabilmek için toplam 251 AKTS kredilik ders alınması gerekmektedir. Gıda Mühendisliği öğrencileri, toplam 251 AKTS kredisi sağlamak için teknik ve teknik olmayan seçmeli dersleri tamamlamak zorundadır. Aksi takdirde, programdan mezun olma şartlarını yerine getirmiş sayılmayacaktır.

Seçmeli Dersler Hakkında Önemli Bilgi
Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 6 tane teknik seçmeli ders almak zorundadır.

Bu dersler Teknik Seçmeli Dersler listesinden seçilmelidir. Bu listede yer almayan dersler teknik seçmeli ders olarak kabul edilemez.

Seçmeli derslerin AKTS kredisi, müfredatta belirtilen kredilere eşit veya daha fazla olmalıdır.

Teknik OlmayanSeçmeli Dersler Hakkında Önemli Bilgi
Gıda Mühendisliği bölümü öğrencileri mezun olabilmek için 3 tane teknik olmayan seçmeli ders almak zorundadır. Bunlar, Ortak Dersler Koordinasyon Birimi (odk.neu.edu.tr) tarafından sunulan Genel Seçmeli Dersler (GEC kodlu dersler) veya Oluşturulan Ortak Seçmeli Dersler (GCE kodlu dersler) arasından seçilebilir. Bu derslerin listesi her dönem güncellenir.

GEC/GCE derslerinin AKTS kredisi, müfredatta belirtilen kredilere eşit veya daha fazla olmalıdır

* Gıda Mühendisliği öğrencileri, yeni bir teknik, GEC veya GCE seçmeli dersi seçerken, müfredatlarında daha önce almış oldukları veya müfredatlarında almış oldukları herhangi bir dersle veya henüz almadıkları herhangi zorunlu bir dersle aynı, benzer veya daha az kapsamlı olmamasına dikkat etmelidir. Aksi durumda, almış oldukları dersler seçmeli ders sayılmayacak ve müfredatta yer alan herhangi bir yeterliliği sağlamayacaktır.

Herhangi bir engelinizden dolayı bu derslere erişim için desteğe ihtiyacınız varsa, lütfen Engelsiz Destek Birimi’ne başvurunuz. İletişim: [email protected]

Sınav Yönergeleri, Değerlendirme ve Notlandırma

YDÜ’de alınan her ders için dersi veren akademik personel tarafından yapılan değerlendirmenin sonucunda öğrencilere aşağıda açıklaması verilen harf notlarından birisi verilir. Her harf notunun karşılığında bir AKTS ağırlığı mevcuttur.

Aşağıdaki tablo harf notları, ağırlıkları ve AKTS denkliği hakkında bilgi vermektedir:

NOT ARALIĞI HARF NOTU AĞIRLIK AKTS NOTU
90-100 AA 4.0 A*
85-89 BA 3.5 B*
80-84 BB 3.0 B*
75-79 CB 2.5 C*
70-74 CC 2.0 C*
60-69 DC 1.5 D
50-59 DD 1.0 E
49 andbelow FF 0.0 F

*Yıldızlı harf notları için yüksek olan ağırlık uygulanır.

Herhangi bir dersten başarılı sayılabilmek için öğrencilerin 5. düzey (önlisans) ve 6. düzey (lisans) programlarda en az DD, 7. düzey (yüksek lisans) programlarda en az CC ve 8. düzey (doktora) programlarda da en az CB alması gerekir. Genel ortalamaya dahil edilmeyen dersler için öğrencilerin S (Yeterli) notu alması gerekmektedir.

Bunların yanı sıra, her yerel harf notunun bir de AKTS karşılığı not bulunmaktadır. Bu şekilde kurumlararası hareketlilik desteklenmektedir.

Yukarıdaki tablo, YDÜ bünyesindeki tüm dersler için kullanılmaktadır. Bu harf notlarının dışında aşağıdaki harf notları da öğrenci ders dökümlerine işlenir:

I I Tamamlanmamış (Incomplete)
S Yeterli (SatisfactoryCompletion)
U Yetersiz (Unsatisfactory)
P Yeterli İlerleme (SuccessfulProgress)
NP Yetersiz İlerleme (Not SuccessfulProgress)
EX Muaf (Exempt)
NI Dahil Edilmemiş (Not included)
W Dersten Çekilmiş (Withdrawal)
NA Devamsız (NeverAttended)

I (Incomplete) notu dersin gereklerini dersi veren akademik personelin kabul edeceği geçerli bir sebepten dolayı ilgili dönemin son tarihine kadar yerine getiremeyen öğrencilere verilir. I notu alan öğrenciler, ilgili dönemin ders notlarının son teslim tarihinden en geç bir hafta sonra tüm eksik yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Ancak, bazı istisnai durumlarda bu süre ilgili akademik birim yöneticisi ve yönetim kurulu kararı ile bir sonraki dönemin başlangıç Tarihinden iki hafta öncesine kadar uzatılabilir. Kendisine verilen tarihte yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilerin I notları otomatik olarak FF veya U notuna dönüşecektir.

S (Satisfactory) notu kredisiz derslerde başarılı olan öğrencilere verilir.

U (Unsatisfactory) notu kredisiz derslerde başarısız olan öğrencilere verilir.

P (SuccessfulProgress) notu genel not ortalamasına dahil olmayan ve yükümlülükleri bir dönemi aşan derslerde ilgili dönem içerisinde beklenen performansı gösterebilen öğrencilere verilir.

NP (Not SuccessfulProgress) notu genel not ortalamasına dahil olmayan ve yükümlülükleri bir dönemi aşan derslerde ilgili dönem içerisinde beklenen performansı gösteremeyen öğrencilere verilir.

EX (Exempt) notu programda ilgili dersten muaf olan öğrencilere verilir.

NI (Not included) notu öğrencilerin almış oldukları ancak genel not ortalamalarına dahil olmayan derslerdeki perfromansları için verilir. Bu notlar öğrencinin not dökümünde belirtilir ancak kayıtlı olduğu program çerçevesinde aldığı derslere dahil edilmez.

W (Withdrawal) notu öğrencinin akademik danışmanının önerisi ve ersi veren akademik personelin izni ile ilgili dönemdeki ders ekleme/bırakma tarihinin ardından ve dönem başlangıcından 10 hafta sonraya kadar dersten çekildiği taktirde verilir. Öğrenci programdaki ilk iki döneminde herhangi bir dersten çekilemez. Ayrıca daha önce herhangi bir dersten W notu alan ve notu ortalamaya katılmayan öğrencileraynı derslerden tekrar çekilemez. Önlisans programında eğitim gören öğrenciler en fazla iki dersten, lisans programlarında eğitim gören öğrenciler ise en fazla dört dersten çekilebilir. Öğrenci, çekildiği dersin açıldığı ilk dönemde bu dersi tekrar almak zorundadır.

NA (NeverAttended) notu belirlenen derse devam koşullarını yerine getirmeyen ve dönem sonu yapılacak değerlendirmelere katılma hakkını kaybeden öğrencilere verilir. NA notu ortalama hesaplamasına katılmaz.

Öğrenci not döküm belgelerinde hem ulusal, hem de AKTS yüklerine denk gelen harf notları gösterilir.

Mezuniyet Koşulları

Bu lisans programından mezun olabilmek için öğrencilerin aşağıdaki koşulları sağlamaları gerekir;

  • En az 251 AKTS ve en az DD/S notu alarak programın müfredatında yer alan tüm derslerden
    başarılı olmak
  • 4.00 üzerinden 2.00 Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına (CGPA) sahip olmak
  • Zorunlu stajlarını belirli bir süre ve nitelikte tamamlamak.
Program Şekli

Gıda Mühendisliği Lisans tam zamanlı bir programdır.

Program Sorumlusu

Yrd. Doç. Dr. Perihan Adun (Başkan)
E-posta: [email protected]

Değerlendirme Anketleri
  • Değerlendirme Anketi
  • Mezuniyet Anketi
  • Memnuniyet anketi